Mine sokker lugter ikke…

…og det burde de egentligt! I forrige weekend var jeg med som aktiv ved Danske Ølentusiasters store, internationale Ølfestival i Valby-Hallen, og jeg valgte at prøve mine nye nano-sokker. I 4 dage – fra torsdag morgen til søndag aften – havde jeg dem på, kun afbrudt af alt for få timers søvn om natten. Hvor normale sokker ville have opbygget en gennemtrængende stank, var der stort set ingen lugt ved mine sokker. På nettet påståes det endda, at producenten har gået med dem i 90 dage uden problemer!

Læs videre Mine sokker lugter ikke…

Interplanetarisk genbrug

På Mars kører to små biler, marsroverne Spirit og Opportunity, rundt, og det har de gjort i næsten to og et halvt år. Et af rovernes værktøjer kaldes “the rock abration tool”, og det er lavet af firmaet Honeybee Robotics i New York. Firmaet ligger ikke langt fra stedet, hvor World Trade Center stod, og i firmaet var man naturligvis dybt påvirkede af 11. september angrebet. Som en hyldest til ofrene hentede firmaet nogle stykker aluminium fra ruinerne – og disse metalstykker blev bygget ind i de to rovere, som nu kører rundt på en fjern planet!

Tak til SciGuy for historien. Læs også historien hos The New York Times. Billedet er fra NASA/JPL-Caltech/Cornell. Mars roveren er kunstigt klippet ind i et rigtigt billede fra overfladen af Mars.

Mars Rover

Bronzealderens største vulkanudbrud

Forsidehistorien på tidsskriftet Science den 28. april omhandlede en af historiens største vulkankatastrofer, udbruddet på Santorini omkring 1600 år f.Kr. Arkæologer har længe diskuteret dateringen af udbruddet, men et nyt fund af et oliventræ, der blev dækket til under udbruddet, løser mysteriet. Danske forskere har nemlig været med ved en C-14 datering, og det er dermed lykkedes at datere udbruddet meget præcist til 1613 ± 13 f.Kr. Dette er noget tidligere end hidtil antaget, og opdagelsen kan have betydning for andre arkæologiske tidsangivelser som for eksempel den egyptiske række af faraoner.

Onsdag den 31. maj kl. 19-21 afholdes et åbent foredrag om opdagelsen på Institut for Fysik og Astronomi ved Aarhus Universitet. Foredraget følges af en rundvisning ved den atomaccelerator, hvor dateringen er foregået.

Læs mere om opdagelsen her.

Tvivl om nano-fare

Antallet af indlæg om nanoteknologi på ScienceBlog.dk er steget på det seneste, og der vil naturligvis komme mange flere i fremtiden. Nanoteknologi er in, men det betyder også, at den offentlige debat om nanoprodukter er i blomstring. Er der en fare, ved de nye produkter? Det blev beskrevet i indlæg her på bloggen i april og igen i maj måned. Et tysk nanoprodukt blev taget af markedet, da det angiveligt var skadeligt for brugerne. Nu har undersøgelser dog vist, at produktet ikke indeholdt nanopartikler, og dermed er det stadig uvist, hvad der forårsagede brugernes luftvejsgener.

Forskningens Døgn

Celia Haldan VoetmannGæsteindlæg: I dette gæsteindlæg kommer stud.scient. Celia Haldan Voetmann fra Aarhus Universitet med en kommentar til Forskningens Døgn, der blev afholdt den 5. maj. Celia er studerende ved nanoteknologilinjen og aktiv ved Fysikshowet i Århus. Her sætter hun spørgsmålstegn ved, om Forskningens Døgn er den rette måde at formidle forskning på. Indlægget er oprindeligt bragt i universitetsavisen CAMPUS på Aarhus Universitet.

Læs videre Forskningens Døgn

No-nonsense nano

En konference/udstilling i Århus den 1. juni vil give en introduktion til nanoteknologi på en “no-nonsense” måde. Målgruppen er skandinaviske virksomheder, der ønsker at vide mere om nanoteknologiske muligheder for ens egen forretningsstrategi og produktportefølje. Prisen for deltagelse er 1.495,- plus moms, men konferencen kan følges på live webcast fra klokken 10 på Innovation Labs hjemmeside!

Konferencen er arrangeret af Innovation Lab, iNANO og NaNet. Læs mere på konferencens hjemmeside.

Naturfagskonsulenterne

I fredags blev ScienceBlog.dk nævnt på Naturfagskonsulenternes hjemmeside, og derfor vil jeg også benytte mig af lejligheden til at reklamere for dem. Naturfagskonsulenterne er et firma bestående af en række læreruddannede konsulenter. Ud over at tilbyde kurser og diverse undervisningsmateriale, indeholder hjemmesiden også en weblog, der beskriver naturvidenskab, skoleforhold og undervisningsmaterialer. Absolut et besøg værd.