I kølvandet på den store pressedækning, Galathea 3 ekspeditionen har fået, følger der naturligvis en masse Galathea merchandise. Det første, jeg har opdaget, er Galathea-Øllen fra det nordsjællandske mikrobryggeri Brøckhouse, der har brygget et begrænset antal øl af omkring 10.000 halvlitersflasker samt et par hundrede 3-liters flasker.
I dagens reklame fra Bog & idé kan man desuden finde brædtspillet “Galathea ekspedition”. Det er nok ikke de eneste reklameartikler, forbrugerne vil blive præsenteret for.
Det måtte jo komme: Det første Galathea 3 indlæg på ScienceBlog! Og der er nok ingen vej udenom, for overalt i Danmark har der i det seneste år været utallige foredrag, TV-indslag, avistillæg og radioindslag om ekspeditionen, der tager afsted fra København om kun 2 uger. Og det må forventes kun at være starten på noget meget større. Men er det hele i virkeligheden de par hundrede millioner kroner, som ekspeditionen koster, værd?
Jo, den er god nok: I over 60 byer i USA (blandt andet Washington, Seattle og Los Angeles) er man begyndt at erstatte betonfliser på fortovene med gummifliser! Fliserne, der fremstilles af firmaet Rubbersidewalks Inc. i Californien, er godt nok næsten 3 gange så dyre som almindelige fliser, men til gengæld er de mere holdbare.
I marts måned bragte vi et gæsteindlæg af museumsdirektør Kurt Møller Pedersen fra Steno Museet i Århus. Steno Museet skal i den nærmeste fremtid udvide med et stort science center kaldet Inspiratorium. I søndags bragte Århus Stiftstidende en anmeldelse af Steno Museet set ud fra øjenhøjde af en 8-årig dreng og en 11-årig pige. Konklusionen blev: “Stenomuseet har tænkt på børns trang til at afprøve ting. Men uden en voksen i nærheden går videnskaberne hen over hovederne på de mindste museumsgæster.”
Stiftens anmelder mener ikke, at museet er gearet til at tilfredsstille hverken det ene eller det andet barns nysgerrighed, idet tingene er for komplicerede og forklaringerne for få til at børn på egen hånd kan blive klog på naturvidenskaben. I marts skrev Kurt Møller Pedersen:
“Et succeskriterium er, at den besøgende efter et besøg i udstillingerne har fået et mere nuanceret syn på og en større forståelse af naturvidenskaben og dens rolle i vort samfund.“
Vi må håbe, at Steno Museet lærer af de små børns erfaringer i forbindelse med den store udvidelse!
Fugleinfluenza-panikken er efterhånden dæmpet noget ned siden de første fund af fugle med det farlige H5N1 influenzavirus på dansk grund. Nu er der håb for dem, der det sidste halve år har været bange for at fodre fugle, kramme ænder og lukke familiens sultne kat ud af huset. Medicinalfirmaet GlaxoSmithKline har med succes testet en vaccine mod fugleinfluenzaen på mennesker, og det er firmaets forventning, at vaccinen vil være på markedet allerede i 2007.
Der er hedebølge i Danmark, og folk flokkes til strande og parker for at nyde solen. I den forbindelse skal man huske på, at 6-7.000 danskere hvert eneste år får konstateret hudkræft, og hovedparten af de tilfælde ville formentligt kunne undgåes, hvis vi gjorde mere ud af at beskytte os mod solens skadelige stråler. Ny engelsk forskning viser, at vi ofte bruger solcremen helt forkert.
Den store amerikanske flyproducent Boeing er ved at planlægge fremtidens fly. Virksomhedens kommende 787 Dreamliner vil ikke blive bygget af metal, men derimod af en række kompositmaterialer af plastik, glas- og kulfibre. Den nye 787er forventes at lave prøveflyvninger allerede til næste sommer, men om en række år vil nye udgaver af den gamle arbejdshest Boeing 737 også benytte kompositmaterialer.
Ifølge Boeings direktør Alan Mulally er de nye materialer lettere, og de udsættes ikke for korrosion og metaltræthed. Til sammenligning med 767-flyet, forventes den nye 787-model at bruge 20 procent mindre brændstof. Læs historien hos CNN eller Jyllands-Posten.
Hvordan reagerer mennesker egentligt på at blive overvåget? Det har en gruppe engelske psykologer undersøgt ved at placere plakater med forskellige billeder i et lille køkken på et institut ved University of Newcastle. I køkkenet kunne de ansatte købe te, kaffe og mælk efter et system, hvor man selv lagde penge i en lille kasse. Undersøgelsen viste, at folk var betydeligt mere ærlige, når billedet i køkkenet viste et par øjne, der stirrede direkte ud i køkkenet.
Det er omkring 120 år siden, den moderne motordrevne bil blev opfundet, og siden har deres popularitet været stødt stigende. Det var specielt Fords model T bil fra 1908, der gjorde bilen udbredt blandt almindelige borgere, for Fords nye samlebåndsteknik gjorde det muligt at producere biler til priser, som almindelige mennesker havde råd til.
Den næste helt store revolution i bilens udvikling drives formentligt af miljømæssige hensyn. Verden over kører over en halv millard biler rundt, og den samlede miljøbelastning er kolossal.
De fleste bilproducenter satser i dag på at udvikle miljøvenlige brintbiler, og de gode gamle Ford-fabrikker er selvfølgelig også med i kampen. Faktisk har firmaet afsat 11 milliarder kroner til at udvikle brintdrevne biler. “Miljøvenlig kørsel skal være mainstream, ikke bare et livsstilsvalg for en minoritet af rige mennesker,” siger Lewis Booth, der er Fords chef i Europa.
Så er rumfærgen Discovery på vej hjem igen efter en rigtig succesfuld mission. Rumfærgen forventes at lande i morgen klokken 15.14 dansk tid, og landingen kan naturligvis følges live på NASA TV. Landingen kan dog blive udsat, hvis vejret over landingsbanen i Florida ikke arter sig. I første omgang kan man udsætte landingen til senere mandag, men i værste fald udsætter man det et helt døgn.
Uafhængig dansk blog om naturvidenskabelig forskning, formidling, undervisning og politik.