Danmarks undervisningsportal EMU.dk har netop lanceret en ny portal for naturvidenskab. Inspirationsportalen er målrettet lærere i henholdsvis grundskolen, de gymnasiale uddannelser og lærerseminarierne.
Visionen er en bredere og mere moderne forståelse af, hvad naturvidenskab er og en undervisning, der er mere kompetancerettet end pensumorienteret.
NASA besluttede i dag at flytte rumfærgen Atlantis i læ for den tropiske storm Ernesto – men halvvejs på vej tilbage til samlebygningen, omgjorde man beslutningen. Ernesto menes nu ikke at være kraftig nok til at skade rumfærgen. Så nu er Atlantis på vej tilbage til platformen!
Det er ikke lang tid siden, rumfærgen Discovery vendte hjem til Jorden, og i søndags skulle den næste rumfærge, Atlantis, så have været sendt op. Opsendelsen blev dog i første omgang aflyst, da platformen fredag blev ramt af lynet.
Nu har NASA så valgt at udsætte opsendelsen yderligere, da den tropiske storm Ernesto er på vej ind over Florida. Selv om rumfærgen vurderes til at kunne klare vindhastigheder op til 72 km/t, forventes det, at Ernesto nemt kommer over den grænse. Og så er det altså hjem i læ i den 160 m høje samlebygning på trods af, at køreturen tager over 12 timer. Men med en rumfærge tager man altså ingen chancer!
Efter knap to års studier af Månens overflade vil den europæiske rumsonde SMART-1 på søndag klokken 7.41 foretage en kontrolleret nedstyrtning. Teleskoper over hele jorden vil være rettet mod Månen for at observere nedslaget, som forventes at give ny viden om vores nærmeste nabo.
I anledning af begivenheden afholder Tycho Brahe Planetarium i København et offentligt arrangement fra kl. 11.30 til 13.00 på søndag den 3. september. Ved arrangementet vil astrofysiker Ib Lundgaard Rasmussen fortælle om udforskningen af Månen, mens professor i rumfartsteknologi John Leif Jørgensen vil fortælle om de danske bidrag til missionen. Astrofysiker Michael Linden-Vørnle vil fortælle om planerne for de kommende års udforskning af Månen – ikke mindst planerne om igen at sende mennesker til vores nærmeste nabo i rummet.
Gæsteindlæg:Jeg har allerede et par gange været inde på Galathea-ekspeditionen og specielt diskuteret forholdet mellem forskning og formidling. Se for eksempel dette og dette indlæg. Her bringer vi nu et gæsteindlæg skrevet af ph.d.-studerende Mette Elena Skindersø fra Center for Biomedicinsk Mikrobiologi på Danmarks Tekniske Universitet. Mette har fået Dagbladet Ingeniørens legat til at udføre forskning om en ny type antimikrobielle stoffer på Galathea-ekspeditionens togtben 15 og 16 (Galapagos til Skt. Thomas). Titlen på Mettes projekt er ”Marin medicin – Screening for inhibitorer af patogeners kommunikations-systemer”.
Så kom afgørelsen efter en hektisk uge: Ifølge IAUs netop vedtagne definition er Pluto ikke en planet! Der er altså nu 8 planeter i Solsystemet. Pluto er i stedet defineret som en dværgplanet.
Uha, uha. Netop som det så ud til, at Pluto ville bevare sin planet-status, og at vi ville få 12 planeter i Solsystemet, er der nu pludseligt ved at være stemning for kun 8 planeter. Astronomerne i Prag vil altså muligvis ofre Pluto. Følg med på New Scientist.
Dagens update fra Planetkrigen i Prag kan læses hos New Scientist. Der ser virkelig ud til at være ballade blandt astronomerne. Her et par uddrag:
The lunchtime meeting was fractious. When Fernandez tried to read the alternative definition, he was cut off by IAU president Ron Ekers, chair of the meeting. “I think it was disgraceful treatment,” says Brian Marsden, who was until last week head of the Minor Planet Center in Cambridge, Massachusetts, US.
…
Later, when more questions were prevented, there was a cry of: “If there is democracy, listen to the questions. Let the people speak!”
Det er ikke usandsynligt, at mødet slutter uden en egentlig konklusion, og dermed må vi leve videre noget tid endnu uden en egentlig definition af, hvad en planet er.
Kampen om Solsystemet udkæmpes i Prag, og det sidste slag er endnu ikke afgjort. Den allerede beskrevne definition af en planet, der ville føre til 12 planeter i Solsystemet, er bestemt ikke populær hos alle. Der er nu kommet forslag om andre definitioner, og det ser du til at blive en spændende afstemning på torsdag!
Molekylær gastronomi er den seneste trend inden for naturvidenskaben, og nu har Forskningsrådet for Teknologi og Produktion bevilget 7 millioner kroner til et stort gastronomisk forskningsprojekt.