Forskning går op i funding

Jeg så lige på JP, at danske forskere spilder tiden på at søge om penge. He, det er jo ikke nyt, men det er da rart, at medierne bringer fokus på det.

Jeg vil i den forbindelse lige citere mit eget blogindlæg fra april måned:

Netop ordet arbejdsvilkår tror jeg er afgørende. Jeg har selv, da jeg arbejdede i et forskningsmiljø på Aarhus Universitet oplevet kolleger, der brugte uanede kræfter på at søge penge til ansættelser, og en god ven og kollega har oplevet at gå til insituttets julefrokost en fredag i december uden at ane, om han stadig havde job om mandagen, da financieringen af hans post.doc.-ansættelse ikke var på plads!

Det er vist på tide at universiteterne får professionelle fundraisere, så forskerne ikke selv skal bruge tid på den slags!

ScienceBlog til debat

Det er vist ikke nogen hemmelighed, at nogen af ScienceBlogs indlæg refererer til min anden blog hos Nyhedsmagasinet Ingeniøren. Her har man lige opgjort aktiviteten på hjemmesiden i løbet af 2007, og minsandten om ikke et af mine indlæg blev det tredje mest debatterede indlæg på ing.dk i 2007!

Indlægget omhandlede Europarådets resolution mod Intelligent Design, og jeg havde ikke forestillet mig, at det ville afstedkomme 93 kommentarer. Lidt chokerende at Intelligent Design også kan vække den slags opstandelse i lille Danmark!

Læs hele opgørelsen her.

Nanosølv i stor stil på apoteket

For nogle måneder siden var jeg på apoteket, og der lagde jeg mærke til, at stort set alle deres plastre indeholder nanosølv! Nanosølv er jo et velkendt antibakterielt middel, og som sådan virker det jo til at være en god idé at kombinere med et plaster.

Men som bl.a. Nyhedsmagasinet Ingeniøren har skrevet om, advarer flere eksperter mod det begyndende storforbrug af sølvpartiklerne, som vi ser i øjeblikket. Faren er ganske enkelt, at man udvikler bakterier, der er resistente over for antibiotika.

Jeg sendte en forespørgsel til Danmarks Apotekerforening om, hvorvidt det var en problemstilling, man havde overvejet. Jeg har fået svar fra foreningen, der fortæller, at man i forbindelse med nanosølv har konsulteret Lægemiddelstyrelsen, der er den ansvarlige myndighed for produkter, der falder under lovgivningen om medicinsk udstyr. Lægemiddelstyrelsen svarede, at “der ikke er tilstrækkelig videnskabelige resultater på nuværende tidspunkt, som kan påvise en uacceptabel risiko ved sølvpartikler i plaster, men at styrelsen som en del af den sædvanlige markedsovervågning ville være opmærksom på den videnskabelige udvikling på området.

Apotekerforeningen oplyste mig desuden om, at apotekerne er forpligtede til at sælge lægemidler, men sortimentet af andre relevante varer som f.eks. plastre bestemmes helt af det enkelte apotek.

Clarke fylder 90 i dag

Arthus C. Clarke fylder 90 år i dag!

Ved du ikke lige, hvem han er, kan jeg nævne, at han er science fiction forfatter, og han skrev blandt andet bogen Rumrejsen år 2001, der blev filmatiseret i Stanley Kubricks berømte film fra 1968. Både Apollo 13’s kommandomodul Odyssey og rumsonden Mars Odyssey er opkaldt efter bogens originale titel. Man har desuden opkaldt en asteroide (4923 Clarke) og en dinosaur (Serendipaceratops arthurcclarkei) efter Clarke.

Clarke er også kendt for at være den første, der foreslog at placere satellitter i den geostationære bane, der selvfølgelig også kaldes Clarke banen i dag. I en bestemt højde over ækvator vil satellitter nemlig have en omløbstid om Jorden på præcis 24 timer, og dermed vil de i praksis hænge stille på et bestemt punkt over jordoverfladen. Det er i dag det koncept, der bruges til blandt andet kommunikationssatellitter og vejrsatellitter.

Clarke har desuden forsøgt at forudsige udviklingen af menneskehedens teknologi, og det har ført til formuleringen af Clarkes Tre Love.

  • “When a distinguished but elderly scientist states that something is possible, he is almost certainly right. When he states that something is impossible, he is very probably wrong.”
  • “The only way of discovering the limits of the possible is to venture a little way past them into the impossible.”
  • “Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.”

Endelig er Clarke manden bag den formentligt korteste science fiction novelle nogensinde. Den gengives her i sin fulde ordlyd:

God said, ‘Cancel Program GENESIS.’ The universe ceased to exist.