I tirsdags havde jeg fornøjelsen af at være på studiebesøg på Studstrupværket lige uden for Århus. Jeg havde håbet, at jeg ville få at vide, hvordan man egentlig laver strøm derude, men desværre så vi kun på den del af værket, hvor man brænder kul og halm af og varmer vand op, så det bliver til damp. Ved at føre dampen ind i en turbine, får man turbinens aksel til at dreje rundt ligesom ved en vindmølle. Og det er så denne drejen rundt, man udnytter i de tilkoblede generatorer. Men det hørte vi jo altså desværre ikke mere om, så næste gang må jeg hellere tage på generatorfabrik, så jeg kan få hele historien med om, hvordan man egentlig laver strøm.
Til gengæld var der mulighed for at stille relevante spørgsmål til vores foredragsholder, og sådan et syntes jeg, at jeg var i besiddelse af. Læs videre Studstrupværket →
Så har du mulighed for at gense Vitek. Men det kræver, at du afgiver din stemme på programmet.
Læs hele indlægget på Seiersen Science.
NASA frigiver ny, fantastisk video fra rumfærgeopsendelse.
Læs hele indlægget på Seiersen Science.
Dårlige forskere drikker meget øl. Ganske enkelt. Det viser nu forskning fra Tjekkiet.
Læs hele indlægget på Seiersen Science.
Google Sky er nu ikke længere blot et plugin i Google Earth programmet, men kan nu bruges direkte gennem webbrowseren ligesom man kender det fra Google maps.
Det er et meget fint interface – mange af de flotte PR billeder fra Hubble, Chandra, GALEX og Spitzer rumteleskoperne er inkluderet og man kan blandt andet vælge at se universet i længere bølgelængder end det synlige lys.
Køn, klog og kvinde. Korea udnævner forbillede for landets unge som første astronaut.
Læs hele indlægget på Seiersen Science.
Den danske forskningsverden har masser af kriser, konflikter, sex og intriger til mange, mange afsnit af en TV-dramaserie.
Læs hele indlægget på Seiersen Science.
Det er egentligt tankevækkende: Selv her i en moderne biotek-tidsalder, har vi faktisk ikke helt styr på, hvorfor forkølelse og influenza rammer flest om vinteren!
Læs hele indlægget på Seiersen Science.
WIRED har samlet en flok sjove kemi-videoer på deres blog – kig ind for din ugentlige dosis af ting der brænder, bobler, lyser og skifter farve.
Der linkes også til kentchemistry.com, som har en masse fine forsøg med lidt mere udførlige forklaringer.
Uafhængig dansk blog om naturvidenskabelig forskning, formidling, undervisning og politik.