For nyligt lancerede Videncenter for Svineproduktion (VSP) en plan for, hvordan MRSA skal begrænses i Danmark. Foreslået løsning: Inden 2020 skal forbruget af antibiotika i svinestaldene reduceres med 10 procent. I går, den 22/12/2014 kunne MRSA VidenCenter på Hvidovre Hospital så fortælle at der på 4 år er sket en firdobling af antal smittede svinebesætninger, hvilket svarer til, at omkring 2 ud af 3 danske svinestalde nu er inficerede.
Nu følger fødevareminister Dan Jørgensen (S) så op i DR1 Nyhederne (22/12, kl. 18:30) og melder ud at det bredspektrede antibiotikum tetracyclin helt skal udfases i dansk landbrug. Han satte dog ikke nogen deadline på hvornår udfasningen skulle være effektueret og kom heller ikke med forslag til hvad planen er for reduktion af alle de øvrige typer af antibiotika/medicin der bruges i landbruget i dag.
Så er der tale om en løsning eller blot symptombehandling fra fødevareministerens side?
Det kunne jeg godt tænke mig nogle kvalificerede bud på fra vores kloge læsere på Scienceblog.dk – nu hvor de fleste af jer alligevel har juleferie og propper jer med flæsk og julesul i disse dage.
Her er lige et par spørgsmål til at starte debatten:
1) Hvilken sammenhæng er der mellem MRSA smitte blandt husdyr og brugen af antibiotika?
2) Hvilke mængder og typer af antibiotika bruges i landbruget i dag?
3) Hvad er samfundets acceptgrænse for brugen af antibiotika i landbruget? Om nogen?
4) Hvilken rolle spiller det økologiske landbrug overfor det konventionelle landbrug i denne debat?
5) Og her op til jul: Hvad afspejler prisforskellen på en konventionel og en økologisk flæskesteg (bonus-info: prisforskellen er lidt under 100 kr/kg)?
6) Har vi ”gode bakterier” der kan hjælpe landbruget mod MRSA? Hvis ja – hvordan?
7) Hvad kan du som forbruger gøre i hverdagen?
8) Hvad kan de folkevalgte gøre – nu hvor vores nationalret er blevet kåret?
9) Hvor finder vi løsningen til det der er blevet kaldt et af videnskabens største problemer – udvikling af antibiotikaresistente mikroorganismer?
10) Er din flæskesteg økologisk i år? Hvad med næste år?
Nedenfor har jeg udvalgt lidt supplerende julelæsning om ”Amerikanske tilstande” ved CDC, en kronik fra Politiken om en aktuel bog af landmand og mejeriingeniør Lone Vitus og den seneste rapport fra vores hjemlige MRSA VidenCenter fra Hvidovre Hospital om det aktuelle MRSA risikobillede (udkom den 22/12).
God læsning, Glædelig Jul og MRSA-Sikker Flæskesteg!
Rapport fra: Centers for Disease Control and Prevention
Kronik fra Politiken den 15/11 2014
Rapport fra MRSA-ekspertgruppen (22/11 2014)
Ing.dk skriver: Andre dyr end svin skal også undersøges