Siden jeg gik i gymnasiet har jeg brugt min sommerferie på at være på diverse naturvidenskabelige sommerlejre. Jeg har været deltager på Matematik Camp og Fysik Camp i flere år, og dernæst har jeg arbejdet som frivillig på de samme camps. Efter sommerferien er jeg tit blevet spurgt om hvad jeg har brugt sommerferien på. Så bliver jeg tavs. Der er nemlig en idé om, at det at lave frivilligt arbejde indenfor naturvidenskab er utroligt nørdet, at kun asociale mennesker gider bruge sin tid på at formidle naturvidenskab og på at planlægge foredrag og sommerskoler. Dette er dog så langt fra sandheden, som man kunne forestille sig.
Nu er jeg så blevet landsformand for UNF (Ungdommens Naturvidenskabelige Forening), og det er på mange måder et utaknemmelig job. Der er sjældent særlig meget anerkendelse for arbejdet, og derudover er alt arbejdet jo ulønnet. Dog elsker jeg det. For det er utroligt givende. Når man møder en gymnasieelev, hvis øjne tændes som julelys, efter at have lært om Einsteins specielle relativitetsteori, så er ens dag reddet.
Foredrag fra UNF Fysik Camp 2015 (www.unf.dk)
Men det er et generelt problem i dag, at unge som interesser sig for naturvidenskab bliver set ned på. De får at vide, at de hellere skulle interessere sig for sprog eller samfundsfag eller, at deres interesse er super nørdet. Det er et generelt problem, at det først er, når disse unge kommer på universitet, at deres interesser bliver accepteret af deres vennekreds.
Det skal være sejt at være nørd!
Det skal være sejt at sige, at man bruger sin fritid på at læse om talteori eller kvantemekanik. Jeg var selv en af dem, som havde ekstra stor passion for naturvidenskab, og jeg blev set som lidt af en nørd. Jeg gik så langt som at bruge min sommerferie på at være på en sommerskole, hvor vi lærte om matematik og fysik. Det var på ingen måde socialt acceptabelt. Men hvad dem der interesserer sig virkelig meget for musik. De er vel også nørder? Så hvorfor er det bedre at være musik-nørd frem for kemi-nørd?
Jeg ved ikke hvorfor det er blevet sådan, at naturvidenskaben bliver set som noget specielt nørdet. Den kultur er uheldig, da man risikerer, at unge fravælger en naturvidenskabelige uddannelse selvom det er det de inderst gerne vil.
Billede fra UNF Fysik Camp 2016 (www.unf.dk)
Af den grund afholder UNF sommerskoler, hvor det er socialt acceptabelt at interesse sig for fysik, matematik eller spiludvikling. Det er ikke talentudvikling, og alle kan deltage sålænge interessen er der. Den bedste måde, at man gør det sejt at være nørd, er at få venner som er lige så “nørdede”. UNF’s ScienceCamps, som de hedder, er et eksempel på hvordan unge kan møde ligesindede fra hele landet med nogle af de samme interesser som dem selv.
UNF’s ScienceCamps er som sagt et eksempel på en måde, hvor gymnasieelever kan mødes på tværs af landet med nogle af de samme interesser. Jeg har selv været deltager på Matematik Camp tilbage i 2011, 2012 og 2013. Nogle af dem jeg mødte på de camps er i dag nogle af mine bedste venner på trods af afstanden imellem os. En UNF ScienceCamp foregår over en uge i sommerferien, og programmet er både fagligt udfordrende, men der er også plads til at socialisere med de andre deltagere. Nedenfor er der et eksempel på hvordan en UNF ScienceCamp kan se ud:
Det der nok springer i øjnene er, at programmet er fyldt med masser af faglige aktiviteter. Nu er programmet taget fra Fysik Camp i 2014, og programmet kan selvfølgelig variere fra år til år, men det giver et meget godt indblik i hvad man laver på en sådan camp. Fagligt minder undervisning om den undervisning, som studerende får, når de lige starter på universitet. Dog er niveauet tilpasset, så gymnasieelever kan følge med.
Efter selv at have været deltager på fire ScienceCamps, så valgte jeg selv at blive arrangør på en camp. Til at starte med var jeg sponsoransvarlig på Fysik Camp 2014 (Programmet fra campen kan ses ovenfor), hvorefter jeg blev co-koordinator i 2015 og senere koordinator i 2016. Selvom at der er virkelig meget arbejde i at planlægge en camp, så er det det værd. Når en camp slutter vil deltagerne sjældent forlade campen igen, for selvom at campen kun varer en uge, så er der skabt venskaber for livet. Under en camp så bliver der tændt julelys i de unges øjne. Så som arrangør ved man, at sommerlejren har været vellykket.
Men naturvidenskabelige sommerskoler er selvfølgelig ikke kun en mulighed for gymnasieelever, som føler at de ikke lige passer ind med deres interesse for naturvidenskab, men alle kan deltage. Der er selvfølgelig også mange andre tilbud for unge, som deltagelse i Georg Mohr for talentfulde matematikere eller at tage til naturvidenskabelige foredrag, og dem vil jeg også klart anbefale. Dog er UNF´s ScienceCamps nogle af de eneste tilbud, som er for gymnasieelever, som samtidigt ikke er talentpleje.
Desuden kan man læse mere om ScienceCamps på: https://unf.dk/sciencecamps/ 🙂
Tak for en god og information artikel.
Jeg har lidt stået i samme situation angående interesse for fysikken, og det anses desværre som værende “nørdet”. Det er lidt ærgeligt, for der er nogle meget lærerige arrangementer, og en masse mennesker ville sikkert få opvakt interessen til disse arrangementer. Det kan betale sig i længden! 🙂
Mvh Simon
Hej Simon
Det er jeg glad for, at du synes. Jeg tror det handler om en holdningsændring, som vi bliver nødt til at lave som samfund i fællesskab. Hvis man ændrer den måde man taler om naturvidenskab på generelt, så tror jeg let denne holdningsændring kan ske 🙂
Mvh. Rasmus